34 éve ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját

Bodzás Szabolcs | 2023-01-22

A magyar kultúra napja bár nem piros betűs nemzeti ünnep és munkaszüneti nap, de 2022 decemberében hivatalos állami emléknappá nyilvánították.

Az ünnep eredete

A megemlékezés ötletét egy zongoraművész, Fasang Árpád vetette fel 1985-ben. Azért január 22-én ünnepeljük 1989 óta a magyar kultúra napját, mert a Himnusz kéziratának tanúsága szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be azt, még 1823-ban, Csekén.

Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye a nemzeti összetartozás egyik fontos sarokköve, a több mint ezeréves magyar államiság nemzeti jelképe”. (Forrás: Wikipédia)

Az ünnep hivatalossá tételéről

2022. december 7-én a magyar Országgyűlés többek között erről is szavazott, és 191 igen, 1 nem arányban elfogadták azt a határozatot, amelynek értelmében hivatalos állami emléknappá nyilvánították ezt a napot, nemzeti himnuszunk születésének 200. évfordulójára emlékezve.

határozat szövege szerint: „Országgyűlés támogatja és szorgalmazza a Magyar Kultúra Napján kulturális rendezvények szervezését, amelyek megjelenítik Magyarország gazdag kulturális életét, a magyar kultúra megtartó erejét, valamint előmozdítják a nemzeti kulturális hagyományok megőrzését””, illetve […] „hangsúlyozza, hogy Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye a nemzeti összetartozás egyik fontos sarokköve, a több mint ezeréves magyar államiság nemzeti jelképe”.